Istorie
Facultatea de Biologie este una dintre primele facultăți ale Universității din București, profilul Biologie luând naștere în anul 1866, odată cu înființarea Facultății de Științe, compusă inițial din două departamente: Științe Matematice și Fizice și Științe Naturale. De-a lungul existenței sale, facultatea a avut profesori de prestigiu, precum Dimitrie Voinov, pionier al citologiei românești, și Andrei Popovici-Bâznoșanu, fondatorul Stațiunii Zoologice de la Sinaia în 1922. În 1948, conform Legii de Reformă a Învățământului, Facultatea de Științe s-a divizat în mai multe facultăți, printre care și Facultatea de Științe Naturale, care în 1958 a devenit Facultatea de Biologie. Facultatea de Biologie a evoluat continuu, adăugând o secție de Biochimie în 1974 și o secție de Ecologie în 1990, ambele cu programe de studiu distincte bazate pe sistemul de credite transferabile.
Structura programelor educaționale
Astăzi, facultatea oferă un spectru larg de programe educaționale: (i) trei programe de licență (Biologie, Biochimie și Ecologie), (ii) unsprezece programe de masterat, cuprinzând atât programe de master profesional, cât și programe de master orientate spre cercetare și formare didactică, dintre care unul, în limba engleză, (iii) două școli doctorale ce asigură pregătirea de înaltă calitate pentru doctoranzi în Biologie și în Știința Mediului și (iv) un program postuniversitar pentru navigatori de pacienți. Din anul 2022 Facultatea de Biologie este într-un amplu proces de digitalizare a procesului educațional fiind parte a proiectului PNRR: Ecosistem Digital pentru Invățare Sustenabilă la Universitatea din București (EDIS-UB).
Cercetare
Facultatea de Biologie se prezintă astăzi ca un pol de excelență academică și de cercetare, oferind un spectru larg de programe educaționale și de cercetare. Structura de cercetare a facultății este organizată în cinci centre de excelență: (i) Centrul de Cercetare în Biochimie și Biologie Moleculară; (ii) Centrul de Cercetare în Neurobiologie și Fiziologie Moleculară; (iii) Centrul de Cercetare, Formare și Consultanță în Microbiologie, Genetică și Biotehnologie; (iv) Centrul de Cercetări pentru Protecția Mediului și Valorificarea Deșeurilor și (v) Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate. Succesul cercetării este evidențiat prin numeroasele proiecte naționale și internaționale finalizate cu publicații de prestigiu. Facultatea aderă la strategii și politici instituționale de colaborare internațională prin integrarea în rețele de cercetare precum Alternet, ILTER, LifeWatch și MIRRI-ERIC, precum și în rețeaua națională ROGEN.
Infrastructura Facultății de Biologie precum Grădina Botanică din București și stațiunile de cercetare modernizate la Sinaia și Brăila, promovează o cercetare de vârf în domeniile științele vieții și pământului. Înființarea Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică a condus la dezvoltarea unui centru de excelență recunoscut național și internațional, printr-o abordare complexă, inter- și transdisciplinară pentru studiul sistemelor biologice și ecologice. Această platformă este dotată cu laboratoare și echipamente de ultimă generație, ce facilitează o cercetare avansată și inovatoare. Parteneriatele extinse, atât naționale, cât și internaționale (inclusiv rețeaua CIVIS), întăresc capacitatea facultății de a participa la proiecte de cercetare semnificative și de a oferi studenților oportunități de stagii, consolidând astfel poziția sa de lider în domeniul biologiei și ecologiei sistemice.